Σπυρίδων Ζακυνθινός – Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας & Πνευμονολογίας

Ο κ. Σπύρος Ζακυνθινός είναι Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει διατελέσει Διευθυντής της A΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας (2011-2020). Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα και δύο Εξειδικεύσεις (Εντατική Θεραπεία και Ιατρική των Διαταραχών του Ύπνου – Υπνολογία).

Μετεκπαιδεύτηκε στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Μόντρεαλ του Καναδά (Meakins-Christie Laboratories, McGill University, Montreal, Quebec), Λουβέν του Βελγίου (Department of Pneumonology, Katholieke Universiteit Leuven) και Νιουκάστλ της Αγγλίας (Department of Pneumonology & Lung Transplantation, Newcastle University). Ειδικεύτηκε στην Φυματιολογία-Πνευμονολογία στην Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία και έλαβε την εξειδίκευση της Εντατικής Θεραπείας στην A΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Εξελέγη ομόφωνα σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Καθηγητής) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε στην A΄ Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός 31 χρόνια (1992-2023). Διατέλεσε ιδρυτής και Διευθυντής Σπουδών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο ­ Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου» (2016-2023) και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (2018-2021).

Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στους Αναπνευστικούς Μύες και στη Μηχανική του Αναπνευστικού Συστήματος, στη Σήψη και τις Σοβαρές Λοιμώξεις, στην Παθοφυσιολογία της Άσκησης σε υγιείς και ασθενείς, στην Αποκατάσταση των Ασθενών και στη Διάγνωση και Θεραπεία της Άπνοιας του Ύπνου. Είναι πρώτος ή τελευταίος συγγραφέας (ή συν-συγγραφέας, κατά κανόνα μελετών προερχόμενων από την ερευνητική του ομάδα) σε 241 δημοσιεύσεις μετά από κρίση (peer review) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους [Am J Respir Crit Care, Eur Respir J, JAMA, J Appl Physiol, Crit Care Med, Am J Physiol, J Physiol (London), Intensive Care Med, Nat Commun, Chest, Thorax, Arch Internal Med κα.] με συνολικό δείκτη απήχησης (Impact Factor) 4706,84 και 11780 αναφορές (citations) (h-index 56). Μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial board) του περιοδικού Eur Respir J, επίσημου περιοδικού της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Impact Factor > 30) ως  Associate Editor (2000-2012) και μέλος του Editorial Board (2013-2020).

Δείτε αναλυτικά το βιογραφικό στα Βιογραφικό στα Ελληνικά  και Βιογραφικό στα Αγγλικά: