Skip links

Ιατρείο Βιοϊατρικού Βελονισμού

Ο βελονισμός αφορά μία από τις αρχαιότερες ιατρικές μεθόδους (περί το 2700 π.Χ.) με προέλευση την αρχαία Κίνα. Στο πέρασμα των αιώνων βέβαια η μέθοδος αυτή εξελίχθηκε, όπως άλλωστε και η ιατρική επιστήμη γενικότερα και υιοθετήθηκε από τους Δυτικούς επιστήμονες, κυρίως λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Παράλληλα εκπονήθηκαν πάμπολλες κλινικές και εργαστηριακές μελέτες σε Ευρώπη και Β. Αμερική, τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους, οι οποίες απέδειξαν την πολυεπίπεδη αποτελεσματικότητα του βελονισμού ως συμπληρωματική θεραπεία στην αντιμετώπιση πληθώρας ασθενειών σχεδόν κάθε ειδικότητας.

Bιοϊατρικός βελονισμός &
ηλεκτροβελονισμός

Μια από τις θεραπευτικές μεθόδους που συμβάλουν ποικιλοτρόπως στην αποθεραπεία και αποκατάσταση μεγάλου αριθμού ασθενειών και συμπτωμάτων αυτών είναι ο βιοϊατρικός βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός.

Ο βελονισμός ως συμπληρωματική θεραπεία συνδυάζεται με πληθώρα θεραπευτικών τεχνικών -φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μηχανικά και φυσικά μέσα, παρεμβατικές τεχνικές όπως ενδοαρθρικές, ενδομυϊκές και ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων (πχ. αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη), ώστε να εξυπηρετούν εξατομικευμένα τις θεραπευτικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Πλεονεκτήματα του βελονισμού

Η διενέργεια ενός πρωτοκόλλου βελονισμού αναλόγως της πάθησης του ασθενούς, βασίζεται στην τοποθέτηση βελονών συνδυαστικά σε συγκεκριμένα σημεία του ανθρωπίνου σώματος, τα οποία έχουν τοπική δράση (πχ. Trigger Points, τοπικά επώδυνα σημεία), περιοχική δράση (πχ. παρασπονδυλικά σημεία, δερμοτόμια, μυοτόμια, νευροτόμια κτλ.) και κεντρική δράση (πχ. μικροσυστήματα, αρχαία σημεία μεσημβρινών).

Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού δεν περιορίζονται μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για μια αναίμακτη, ανώδυνη, με ελάχιστες αντενδείξεις θεραπευτική μέθοδο, αλλά συνιστά μια θεραπευτική πράξη σε τεράστιο εύρος παθήσεων συστημάτων όπως:

  • Νευρολογικές (κεφαλαλγία, ημικρανίες, παρέσεις νεύρων, Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια)
  • Μυοσκελετικές-ρευματολογικές (αρθροπάθειες, αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, κακώσεις)
  • Γαστρεντερολογικές (ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα)
  • Αναπνευστικό (ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, άσθμα)
  • Καρδιαγγειακό (υπέρταση, υπόταση)
  • Δερματολογικές (έκζεμα, ακμή, κνίδωση)
  • Γυναικολογικές (δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, μαστίτιδα)
  • Οφθαλμολογικές (επιπεφυκίτιδα, γλαύκωμα, εκφύλιση ωχράς κηλίδας)
  • Ουρολογικά (κυστίτιδα, προβλήματα υπογονιμότητας)
  • Ψυχιατρικές (άγχος, κατάθλιψη, απεξάρτηση, αϋπνία)
  • Σύνδρομα χρόνιου άλγους

Εφαρμογή

Για να εφαρμόσει και να καταστρώσει όμως ένας Ιατρός ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο βελονισμού θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπαίδευση. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν αρκετές σχολές βελονισμού υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού (ICMART). Αξίζει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή του βελονισμού αποτελεί αμιγώς ιατρική πράξη, αφού πρόκειται για θεραπεία που χρήζει ιατρικών γνώσεων όπως ανατομίας, νευρολογίας, φαρμακολογίας, σημειολογίας και λοιπών σχετικών με την πάθηση ειδικών γνώσεων.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.
Πολιτική Απορρήτου | Πολιτική Cookies